Cota unică de impozitare va scădea de la 16% la 12% începând de anul viitor atât pentru venitul personal, cât şi pentru profitul corporativ. Măsura, inclusă în programul de guvernare anunţat astăzi de Alianţa România Dreaptă (ARD), este de nartură a încuraja economia privată, contribuind la creşterea consumului final, a economisirii, a investiţiilor private, dar şi la atragerea unor fluxuri mai mari de capital străin.
O altă măsură cerută de mult timp de întreprinzătorii privaţi – reducerea contribuţiilor sociale – se va aplica abia din 2015, potrivit programului ARD. Propunerea vizează diminuarea ratei totale a contribuţiilor sociale în sarcina angajatorului cu cinci puncte procentuale, de la 44,4% la 39,4%, urmând a contribui la reducerea costului forţei de muncă, dar şi a evaziunii fiscale, prin creşterea conformării voluntare.
ARD ia în calcul şi o măsură specială în privinţa contribuţiilor sociale, propusă de avocatul Gabriel Biriş, a anunţat Adrian Videanu, şeful campaniei electorale a ARD, luat în calcul de Alianţă şi pentru funcţia de premier. Propunerea lui Biriş vizează introducerea unei pseudo-cote unice de asigurări sociale, redusă puternic la 30% (10% angajat, 20% angajator) pentru venituri din activităţi dependente.
Vestea proastă vine pentru cei care obţin venituri din alte activităţi, deoarece aplicarea urmează a fi extinsă şi la acestea, cu o cotă de 25%. Totodată, baza de calcul va fi limitată la 4 salarii medii, cu aplicarea unei deduceri în funcţie de numărul copiilor aflaţi în întreţinere. Potrivit calculelor iniţiatorului, În cazul unui salariu de 700 de lei, câştigul angajatului va fi de 59 de lei (fără copii în întreţinere), iar al angajatorului de 60 de lei. La salarii mai mari, de 10.000 de lei, spre exemplu, câştigul angajatului va ajunge la 539 de lei, iar al angajatorului la 1.156 de lei. Costul c