Romania ar avea si avantaje si dezavantaje, daca ar incheia un nou acord cu Fondul Monetar International in 2013, asa cum a propus premierul Victor Ponta.
"Opinia mea este ca, anul viitor, dupa ce expira actualul acord de tip preventiv, sa avem in continuare un acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, pentru ca este, pana la urma, in interesul nostru", a declarat prim-ministrul, luni, cu o zi inainte de sosirea la Bucuresti a delegatiei FMI, care va analiza daca Romania a respectat sau nu masurile agreate. Evaluarea, insa, a fost amanata pana dupa alegerile parlamentare de pe 9 decembrie.
De altfel, analistii sunt de parere ca Romania nu prea va avea de ales si va trebui sa-si continue colaborarea cu FMI, avand in vedere situatia economica precara atat a tarii, cat si a Europei in general, dupa finalizarea actualului acord stand-by preventiv, in martie 2013.
"Situatia economica este destul de complicata, bugetul este din ce in ce mai saracit. Deci un acord cu FMI ar da Romaniei o oarecare credibilitate pe piata internationala", a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Mircea Cosea.
La randul sau, Radu Ciofu, analist financiar in cadrul Transilvania Capital, este de parere ca Romania trebuie sa incheie un nou acord cu institutia monetara internationala din cauza datoriilor pe care le are de platit in 2013.
"Ar fi o idee buna, pentru ca Romania trebuie sa returneze destul de multi bani la anul, are un varf de plata. Daca nu am face un acord cu FMI sau altcineva, ar trebui sa rambursam credite mai vechi. Ar fi dificil de dat. Creand un nou acord, practic il rostogolim pe cel vechi", a explicat Ciofu, pentru Ziare.com.
Ce vorbeste Ponta cu FMI: Reducerea TVA la alimente si pensiile militare, "subiecte sensibile"
Potrivit spuselor sale, in conditiile in care econo