Vlad Bercu: „gîndirea anticriză este necesară oricând, atunci când este vorba de banul public”.
Europa Liberă: Bugetul pe anul 2013 s-a bazat pe un pronostic optimist de creştere economică, pronostic pe care îl contestă nu doar comunitatea experţilor. Unii oficiali au spus cumva, mai în surdină, mai tranşant că s-ar putea să fie nevoie de rectificări esenţiale ale bugetului. De fapt, ce înseamnă un buget clădit pe un pronostic exagerat de optimist?
Vlad Bercu: „În primul rând, înseamnă venituri mai mici şi respectiv cheltuieli mai mici. Este adevărat: atunci când s-a început elaborarea bugetului pe anul 2013, a fost o situaţie. În octombrie, când a fost votat bugetul, a fost altă situaţie. Deci, atunci ne aşteptam la o creştere de 5% în 2013. Iată că Ministerul Economiei spune că prognozează, se aşteaptă la o creştere de 3,4%. O creştere mai mică înseamnă şi importuri, şi exporturi mai mici, producere mai mică, impozite mai puţine şi respectiv venituri mai mici la buget.”
Europa Liberă: Pe oameni îi interesează, de fapt, ce se va întâmpla cu pensiile şi salariile lor. Or, în buget sunt promise nişte creşteri salariale, dacă veniturile vor fi mai mici, vor fi afectate aceste promise majorări sau barem cele de bază, sau nu?
Vlad Bercu: „În 2012 au fost efectuate nişte modificări la Legea bugetului, modificări care i-au dat dreptul Ministerului Finanţelor, pe parcursul anului, să facă nişte modificări la capitolul cheltuieli, cu excepţia cheltuielilor sociale. Deci, indiferent de evoluţia situaţiei, evoluţia economiei în anul 2013, cheltuielile pentru pensii, salarii, indemnizaţii, alte plăţi sociale, nu vor fi atinse.”
Europa Liberă: Dar dacă nu vor fi bani, nu vor fi încasate veniturile pe care contează Ministerul Finanţelor, ce folos că în lege scrie să nu umble la salarii, dacă nu va avea bani? @N_P