Duminică, 11 noiembrie (Ziua Națională a Poloniei), în Sala mică a Filarmonicii „George Enescu” din București, violonista Raluca Voicu-Arnăuţoiu și pianista Manuela Giosa vor susține un recital omagial în memoria compozitorului polonez Karol Szymanowski. Anul acesta aniversăm 130 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți compozitori polonezi din epoca modernă, Karol Szymanowski, și comemorăm 75 de ani de la moartea sa.
În programul recitatului, în afară de patru compoziții ale lui Karol Szymanowski: două variațiuni pe teme populare poloneze, celebrul Cântec de leagăn d’Aitacho Enia op.52 și Sonata op. 9, compusă în perioadă studiilor, publicul va putea asculta și Sonata pentru vioară și pian op. 13, semnată de Ignacy Jan Paderewski, contemporanul și prietenul lui Szymanowski.
Karol Szymanowski este cel mai important compozitor polonez din prima parte a secolului al-XX-lea. S-a născut în anul 1882 la Tymoszówka (aflată acum în Ucraina), a început să studieze pianul si să compună încă din copilărie, perfecționându-se la Elisavetgrad și la Conservatorul din Varșovia.
A fost influențat de creațiile lui Wagner, Reger, Scriabin și, mai ales de impresionismul lui Debussy și Ravel. A fost fascinat de literatură și istorie, a călătorit în Europa, Africa de Sud, Orientul Mijlociu, Statele Unite. După reapariția țării sale pe harta Europei, după Primul Război Mondial, Karol Szymanowski a devenit unul dintre cei mai cunoscuți compozitori polonezi, cucerindu-și un loc important în rândul compozitorilor europeni. Szymanowski și-a elaborat propriul stil muzical, caracterizat prin liricitate și bazat pe o orchestrare bogată, inovatoare. A introdus în muzica sa și motive inspirate de folclorul polonez. A fost unul dintre reformatorii învățământului muzical din Polonia, iar între 1927-1929 a fost primul rector al conservatorului din Varșovia.