Un document-cheie pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România propune, în forma sa iniţială, construirea a nu mai puţin de 3.300 kilometri noi de autostradă. Efortul bugetar presupus ar fi de minimum 16 miliarde euro, însă cu aceşti bani am ajunge la densitatea medie a reţelei de autostrăzi din UE.
România ar avea nevoie de aproximativ 3.300 kilometri de autostradă noi, pe lângă cei existenţi sau aflaţi în lucru, la care se adaugă un necesar de 800 kilometri de drumuri expres (similare cu autostrăzile, dar fără benzi de staţionare), potrivit primei forme de lucru a Masterplanului Transporturi, document-cheie pentru dezvoltarea infrastructurii din acest domeniu şi a cărui formă finală va fi definitivată la începutul anului 2014.
Realizarea reţelei propuse nu va fi însă ieftină şi, chiar dacă ar fi absorbite integral alocările financiare ale Uniunii Europene, costruirea reţelei nu ar putea avea loc decât în câteva zeci de ani. „Nici Spania nu a ajuns la actuala sa reţea doar într-un exerciţiu financiar al Uniunii Europene", spune Cătălin Vătafu, fost director în cadrul Ministerului Afacerilor Europene.
La un preţ minim de realizare a unui kilometru de autostradă de 5 milioane euro, cât a rezultat din ultimele licitaţii organizate de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), realizarea reţelei de autostrăzi ar costa peste 16 miliarde de euro, adică 13% din PIB-ul anual curent sau o treime din veniturile bugetare ale României pe un an. Cei 3.300 de kilometri propuşi a fi realizaţi ne-ar aduce însă la media europeană a densităţii de autostrăzi. Investiţiile ar ridica indicatorul kilometri de autostradă la 1.000 kilometri pătraţi la 16 (de la 2 kilometri de autostradă la 1.000 kilometri pătraţi în prezent), în condiţiile în care, potrivit biroului Eurostat, nivelul mediu din UE 27 este de 15