CNA a sesizat politia cu privire la 42 de site-uri care difuzează filme, fără să deţină drepturi asupra conţinutului.
Libertatea internetului este un subiect care se dezbate in Romania, de cite ori exista pericolul de a controla acest spatiu de comunicare. Decizia Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de la Bucuresti a decis sa sesizeze politia cu privire la 42 de site-uri care difuzeaza filme si seriale fara sa respecte legislatia in vigoare. Surse apropiate Consiliului ne-au spus ca era singura solutie pe care CNA ar fi avut-o in conditiile in care a primit o sesizare de la Pro TV pe aceasta tema. Este vorba despre site-uri care ofera servicii media audiovizuale la cerere, fara a detine drepturi pentru continutul difuzat si fara sa fi notificat Consiliul National al Audivozualului, asa cum prevede legea. Consiliul nu poate pe de alta parte sa sanctioneze cele 42 de site-uri reclamate fiindca nu se afla sub juriscdictia CNA. In acelasi timp Legea Audiovizualului obligă CNA sa „sesizeze autoritatile competente cu privire la orice alte incalcari ale prevederilor legale care nu intra in competenta sa.” (Art10, alin 6).
Internetul nu este reglementat in Romania, ca atare, investigatiile, in cazul in care vor exista, nu vor avea legatura cu acest mediu care nu poate fi supus jurisdictiei nici unei institutii. Totusi CNA a decis la inceputul lunii septembrie ca toti furnizorii de servicii audiovizuale, inclusive cele pe internet sa se notifice la Consiliul National al Audiovizualului.
Lucrurile sint extreme de complicate, fiindca in aceste situatii nu ar trebui luat in discutie mediul prin care se transmit informatiile, se descarca filmele, cartile si alte documente, ci eventual daca se incalca dreptul de autor al acestora. Se poate discuta deci despre dreptul de proprietate intelectuala, dar nici procurorilor nu le este prea cla