Luni, 5 noiembrie, replica sabiei Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, primită în dar de la premierul Turciei, a fost transmisă Muzeului din oraşul Soroca, pentru a fi expusă în Cetatea Sorocii.
Vlad Filat a anunţat că decizia a fost luată după mai multe consultări cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti şi cu Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir. Deocamdată, sabia se va păstra la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie.
„Considerăm că este locul potrivit, căci Cetatea Sorocii a fost ctitorită de Marele Domnitor. Având în vedere că, în anul 2013, Cetatea Soroca va fi supusă unui amplu proces de restaurare, această sabie va fi expusă la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie din capitală, până când lucrările vor fi finisate", a precizat premierul.
CLICK PENTRU GALERIE
Directorul Muzeul de Istorie din Soroca, Nicolae Bulat, a declarat că locuitorii din Soroca se vor mândri că replica sabiei se va afla la ei în oraş. Cu ocazia transmiterii sabiei, directorul a dăruit premierului cartea „Istoria Ţinutului Sorocii".
Originalul vine în 2013
De asemenea, Vlad Filat a spus că originalul sabiei Domnitorului Ştefan cel Mare, care se află la Palatul „Topkapi" din Istambul, va fi adus în Moldova în primăvara anului viitor, când premierul turc, Recep Tayyip Erdoğan va vizita ţara noastră. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai corpului diplomatic, deputaţi, demnitari de stat, feţe bisericeşti, istorici. La finalul ceremoniei, un sobor de preoţi, condus de Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldovei, ÎPS Vladimir, a interpretat cântecul „Când a fost să moară Ştefan".
Ştefan cel Mare a primit în dar sabia de la Papa Sixt al VI-lea după bătălia de la Podul Înalt (Vaslui), în semn de recunoaştere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creştinităţii. Ea a fost realizată din oţel de Toledo, ce