Deşi între portul belgian Anvers şi industria diamantelor a existat o poveste de dragoste de secole, în ultimul timp această pasiune s-a diminuat, iar centrele de tăiere şi lustruire a diamantelor s-au mutat în locaţii mai ieftine din lumea în curs de dezvoltare, cum ar fi Mumbai, Dubai şi Shanghai, comentează New York Times.
Mai problematic, în ultimii ani, comercianţii de diamante au fost acuzaţi de o serie de încălcări ale legii, cum ar fi frauda fiscală, spălarea de bani şi înşelăciunea în privinţa taxelor vamale la cumpărarea şi vânzarea de pietre.
Pe de altă parte, liderii industriei locale de diamante recunosc ameninţarea, iar din acest motiv, în acest an, ei s-au implicat în ceea ce ziarele locale au descris drept o "ofensivă a şarmului". Într-un program de 160 de pagini, intitulat 'Proiect 2020', World Diamond Center, un grup de promovare comercială, descrie planurile de a readuce industria diamantelor la Anvers prin simplificarea şi accelerarea tranzacţiilor cu ajutorul sistemelor on-line. Această idee, speră industria locală, va readuce o parte din industria de şlefuire a diamantelor înapoi la Anvers, după mutarea acesteia în ţările asiatice care beneficiază de o tehnologie nouă (cum ar fi şlefuirea complet automată a diamantelor) şi va reface totodată imaginea industriei în ochii obosiţi ai publicului.
"Acesta este punctul nostru forte", explică avocatul Ari Epstein, 36 de ani, directorul executiv al Diamond World Center şi fiul unui comerciant de diamante al cărui tată a emigrat dintr-un sat din România, în anii '60.
Trebuie menţionat însă că Anvers nu şi-a epuizat dragostea faţă de diamante. În prezent, industria locală angajează 8.000 de oameni şi creează în mod indirect locuri de muncă pentru alţi 26.000, în profesii cum ar fi cele de asiguratori, bancheri, agenţi de pază şi şoferi. În plus, anul tr