Analistul financiar Adrian Mitroi spune că următorul mandat prezidenţial al SUA va fi marcat de redesenarea rolului ţării în lume şi a modelului economic
America ar urma să îşi reducă prezenţa militară globală şi să cunoască un program rapid de reindustrializare
Într-un deceniu Statele Unite ar putea dobândi independenţa energetică faţă de restul lumii
Indiferent cine va câştiga cursa electorală pentru Casa Albă, următorul mandat prezidenţial va fi subsumat efortului Americii de recâştigare a competitivităţii pe plan mondial, a declarat pentru Curierul Naţional analistul financiar Adrian Mitroi. Constrângerile economice ar urma să fie într-atât de importante încât programele individualizate ale celor doi candidaţi să fie doar detalii într-o redesenare completă a direcţiilor strategice ale SUA.
Mesajul actualului preşedinte Barrack Obama - "Aduceţi înapoi băieţii acasă!" - nu se referă doar la repatrierea trupelor americane de peste mări şi la diminuarea plasamentelor militare la nivel global. Există şi o a doua componentă a acestui mesaj, repectiv relocarea facilităţilor industriale americane din Asia către teritoriul naţional american. Adrian Mitroi întrevede un program de reindustrializare a Americii, aceasta urmând să îşi resusciteze spiritul atât de viu în anii '50-'60 care o făcea un centru al lumii în materie de industrie, energie şi inovaţie.
Statul american îşi va reduce prezenţa militară în lume pentru că nu mai are acelaşi interes pentru a juca rolul pe care l-a avut în ultimele zeci de ani, în timp ce corporaţiile vor aduce înapoi angrenajul industrial către cea mai atractivă destinaţie comercială şi financiară a lumii.
Care sunt avantajele Americii
Capitalul industrial se poate regrupa în SUA, ţară cu o economie stabilizată şi cu un avans de productivitate tangibil. În anii de criză America a rezol