Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) este o poliţă prin care, dacă eşti implicat într-un accident, ai dreptul la despăgubiri de la conducătorul auto vinovat. Specialiştii auto.ro îţi spun tot ce trebuie să ştii despre aceasta. Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) este o poliţă prin care, dacă eşti implicat într-un accident, ai dreptul la despăgubiri de la conducătorul auto vinovat. Specialiştii auto.ro îţi spun tot ce trebuie să ştii despre aceasta.
Dacă nu ai RCA şi circuli cu maşina, poţi fi sancţionat(ă) cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, cu reţinerea certificatului de înmatriculare al maşinii, precum şi a plăcuţelor cu numerele de înmatriculare.
- Dacă daunele sunt minore, survine constatul amiabil, în care ambele părţi implicate cad de acord. E bine să ai la tine un formular-tip, pe care să-l depui la compania de asigurări la care a încheiat RCA-ul conducătorului auto vinovat de producerea accidentului (îl poţi lua de la asigurător).
- Dacă în urma evenimentului au avut loc vătămări corporale sau chiar deces, se apelează la ajutorul poliţiei pentru realizarea unui dosar de constatare, care va fi utilizat ulterior pentru obţinerea de despăgubiri.
- Dacă şoferul vinovat refuză să-ţi dea poliţa RCA sau fuge de la locul faptei, poţi apela la Fondul de Protecţie al Victimelor Străzii (FPVS), care va acorda despăgubi-rile, banii fiind ulterior recuperaţi de la cel vinovat, prin diverse metode legale (detalii pe fpvs.ro).
Tariful se calculează în funcţie de mai multe aspecte:
- Datele referitoare la şofer (vârsta, de când deţine permisul de conducere, pensionar, bugetar sau persoană cu handicap, dacă are copii în întreţinere etc.).
- Detaliile ce ţin de maşina asigurată (marca, modelul, tipul autovehiculului), dar şi detalii tehnice, cum ar fi capacitatea cilindrică.
- Dacă un şofe