Frigul, vremea urata si ploaia strica de cele mai multe ori buna dispozitie a unei persoane. Putine stiu insa ca alimentatia poate fi o arma buna pentru combaterea efectelor neplacute ale schimbarilor de temperatura. S-au intocmit o gramada de liste care cuprind alimentele care ne protejeaza de frig, iar specialistii atrag atentia ca putem cadea foarte usor in capcane.
Raceala poate fi evitata si sistemul imunitar poate fi intarit cu mult mai multe alimente decat fructele pe care le cunoastem deja. Aceasta este perioada propice in care trebuie sa ne pregatim organismul cat mai bine pentru a-l ajuta sa infrunte temperaturile scazute de afara.
Legumele si fructele, cele mai bune
Primul aliment recomandat de specialisti este conopida. Nutritionistii spun totusi ca cel mai bine ne fortificam organismul daca mancam nuci si alte seminte. Legumele care acum se gasesc insa pe tarabele pietarilor ne ajuta extrem de mult: de la conopida, la brocolli, la gogosari sau sfecla rosie, toate pot fi consumate cu rezultate excelente.
Branzeturile sunt iarasi recomandate pentru a fi consumate in aceasta perioada. La fel si bauturile, dar nu oricare. Apa de izvor, laptele si vinul fiert incalzesc organismul si in cele mai reci zile. Se crede ca grasimile animale, cum ar fi slanina si untura, ne ajuta sa rezistam la frig, insa este doar o capcana, considera nutritionistii. La fel si dulciurile, care sunt foarte nocive pentru organism, mai ales daca sunt consumate in cantitati mari. Ciocolata neagra poate fi o exceptie insa, fiind o mina de magneziu, care este excelent pentru pastrarea tonusului pe timp de iarna. 30 de grame pe zi sunt insa suficiente, dar trebuie aleasa ciocolata cu un continut minim de 70% cacao.
Ghimbirul este si el un adevarat aliment miraculos si are calitati de antidot contra frigului. Stimuleaza circulatia si incalzeste bro