Numărul femeilor care intenţionează să nască într-o maternitate privată este de două ori mai mare faţă de acum trei ani, arată rezultatele celui mai recent studiu GfK realizat la cererea MedLife în rândul femeilor însărcinate sau cu copii în vârstă de maxim 3 ani, din orașele mari ale țării, cu venituri și educație medie și peste medie.
Procentul femeilor care au născut în ultimii trei ani în privat este de 15% în timp ce în prezent, 32% dintre femeile însărcinate din România aleg să nască într-o maternitate privată. Întrebate care sunt cele mai importante motive pentru care aleg o maternitate privată, respondentele au considerat confortul ca fiind cel mai important criteriu (21%), urmat de curăţenia/igiena (18%), medicul care le urmăreşte sarcina (16%) şi echipamentele moderne (12%).
În ceea ce priveşte modalitatea de a naşte, studiul arată că 55% dintre femeile care rămân însărcinate ar alege naşterea naturală - fără anestezie (26%), cu anestezie epidurala (25%) sau naştere în apă (4%) însă pe măsură ce se apropie momentul naşterii procentul tinde să se modifice în favoarea naşterii prin operaţie cezariană. Studiul scoate în evidenţă faptul că dintre femeile sub 30 de ani, 41% aleg naşterea naturală şi 59% preferă naşterea prin cezariană. După 30 de ani procentul de nașteri prin operație cezariană creşte substanțial şi ajunge până la 82% în cazul femeilor de peste 35 de ani. Principalul motiv pentru care româncele aleg să nască prin operaţie cezariană este teama de durere, menționat de 84% din femeile participante la studiu.
Acelaşi studiu certifică faptul că 29 de ani este vârsta medie la care româncele din orașele mari ale țării, cu venituri și educație medie și peste medie au primul copil. Spre comparație, un studiu realizat de Institutul Național de Statistică în 2009 arătă că la nivel național, incluzând zonele rurale, v