Cele mai multe ţări ale lumii îşi organizează alegerile duminica. Americanii îşi aleg preşedintele în mijlocul săptămânii. De ce votează americanii mereu marţea? Întrebarea îşi are răspunsul în originile agrare ale Americii.
Din 1848, cele mai importante alegeri din America au loc mereu…marţea. Puţini mai cunosc explicaţia.
La convenţia dedicată redactării Constituţiei americane, în vara lui 1787, legislatorii nu au decis şi asupra unei date a alegerilor: au stipulat doar că fiecare stat este liber să organizeze scrutinul cu 34 de zile înainte de prima zi de miercuri a lunii decembrie, dată la care se reuneau marii electori ai colegiului electoral. Sistemul a încurajat imediat haosul şi frauda. Partidele au început să organizeze militanţii pentru a-i plimba să voteze din stat în stat.
Care a fost raţionamentul?
Congresul a făcut ordine abia în 1845: a adoptat o zi unică de scrutin pentru tot teritoriul. A optat pentru începutul lui noiembrie, deoarece până la această dată recoltatul era terminat, dar zăpada nu făcea încă drumurile impracticabile. Ziua săptămânii a fost şi ea aleasă ţinând cont de constrângerile logistice ale epocii, relatează Le Figaro. Într-o perioadă în care toată lumea se deplasa cu ajutorul cailor şi căruţelor, trebuia lăsat timp alegătorilor să ajungă la biroul de vot. Statele Unite erau în acea perioadă o societate agrară, iar fermele erau de multe ori destul de departe de oraşe.
Trebuia luată în calcul o zi pentru a ajunge, o zi pentru vot şi o zi pentru întoarcerea acasă. Sâmbăta se lucra la câmp ca în oricare altă zi. Duminica era zi de odihnă şi rugăciune, prin urmare nu se putea pleca în această zi pentru a ajunge luni. La fel, marţi nu se putea pleca deoarece miercurea era zi de făcut piaţa. Aşa că singurul compromis pentru toată lumea a fost să se plece lunea, cu alte cuvinte, ca alegerile să