Site-urile pentru pedofili sunt radiate, de ce n-ar fi la fel şi cu cei care distribuie filme pirat, se întreabă specialiştii
Şansele ca Vplay să dispară de pe calculatoarele românilor ca şi cum ai extrage o măsea sunt nule. Războiul cu piraţii filmelor online se anunţă unul de uzură, asemenea unei boli de piele pentru care nu există leac peste noapte. Analiza la rece a experţilor în new-media ajunge la o concluzie rezervată: fără o hotărâre judecătorească, site-urile pirat nu vor putea fi alungate din mediul virtual românesc. Şi chiar un asemenea act n-ar reprezenta decât primul pas dintrun drum de o mie de mile.
Ieri, deja sute de mii de utilizatori din România remarcau faptul că, după furtuna de săptămâna trecută, Vplay şi Filmehd continuau să ruleze liniştite pe web, semn că plângerile Media Pro, care deţine voyo.ro, nu vor avea efecte rapide. „Trebuie o hotărâre judecătorească prin care domeniile web ale celor care distribuie filme piratate să fie radiate de pe teritoriul României”, spune Orlando Nicoară. ATAC împotriva site-urilor cu conţinut piratat. Aţi gustat filme gratis, mâncaţi acum pe bani!
Dar drumul unui dosar în Justiţie e lung şi anevoios. Poliţiştii trebuie să facă cercetări, procurorii să demonstreze că nu există acorduri de distribuţie între deţinătorii drepturilor de autor şi site-urile pirat, iar judecătorii să ia o decizie în absenţa părţii pârâte. Patronii Vplay şi ai celorlalte 41 de site-uri de pe „lista neagră” sunt invizibili, trăiesc în cotloanele internetului.
Providerii n-o să-i închidă niciodată
Nicoară crede însă că ROTLD (instituţia care administrează registrul în care sunt înscrise toate domeniile web de pe teritoriul României) poate fi obligată de puterea judecătorească să radieze aceste siteuri. Dragoş Stanca, directorul regiei Q2M, este mai tranşant: „Providerii (UPC, RCS, Romtelecom - n.r.) trebuie să ra