Meseria de agent imobiliar este in continuare aproape la fel de hulita ca in urma cu 4-5 ani. Cei mai multi clienti se plang de agentii imobiliari si, in acelasi timp, exista destul de multi brokeri care au probleme cu clientii.
Odata cu venirea crizei, breasla agentilor imobiliari a inceput sa-si constientizeze lipsurile. S-a vorbit de profesionalizare, de o legislatie in domeniu, au fost lansate initiative - cum este cea a Asociatiei Brokerilor Imobiliari (ABI) de a oferi cursuri pentru agenti imobiliari, iar unii au inceput sa renunte la dublul comision, mai ales in cazul in care reprezinta unele din proiectele rezidentiale noi de mici dimensiuni. Oamenii din industrie promoveaza de cativa ani schimbarea atitudinii brokerilor. Initiativele vin insa in contextul unei piete extrem de fragmentate, cu o oferta mica, pe care se bat mii de brokeri, si care este inca dominata de agentiile de cartier. Astfel, chiar daca in cazuri particulare, poate ca lucrurile s-au schimbat, la nivel generalizat situatie este departe de a fi roz.
„Calatorind mult prin tara in interes de business, am intalnit in ultimul an sute de agenti imobiliari. Concluzia e una: din fericire, criza cu care inca se confrunta piata imobiliara a lasat urme. Asa cum vorbim de o noua economie, putem vorbi de un nou agent imobiliar. Noul agent imobiliar este la fel de preocupat de tranzactii ca cel dinainte de criza. Acum insa constientizeaza, in egala masura, drumul pe care trebuie sa-l parcurga pana acolo. Participant fidel la traininguri si workshopuri de vanzari, negociere, management sau leadership, citeste carti de business si investeste timp si bani in dezvoltarea sa profesionala si personala. Smartphone-ul, tableta, CRM-ul sau promovarea online fac parte din viata sa de zi cu zi. Noul agent imobiliar foloseste instrumente de lucru, isi normeaza munca si isi masoara rezultatele”, sc