Preoţii organizează ilegal pelerinaje cu enoriaşii în Israel şi fac concurenţă neloială agenţiilor de turism, iar câştigul pentru o excursie este de 4.000 de euro de preot, susţin agenţiile de turism, însă reprezentanţii Bisericii spun că excursiile se fac legal prin agenţiile Patriarhiei.
"Am cerut o întâlnire oficială la Patriarhie să le explicăm problema. Sunt preoţi care organizează pelerinaje în Israel şi acest lucru este ilegal. Conform legislaţiei româneşti, nu ai voie să faci rezervări de servicii turistice şi excursii dacă nu ai licenţă de agenţie de turism", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele ANAT, Corina Martin.
Ea spune că pelerinajele ilegale, făcute de preoţi, sunt o afacere de milioane de euro.
Potrivit datelor ANAT, numărul turiştilor care au vizitat anul trecut Israelul a trecut de 44.000, iar cheltuiala medie pe turist a fost de peste 600 de euro.
O parte dintre românii care merg în Israel se duc pentru a-şi vizita rudele, însă majoritatea turiştilor aleg pelerinajele la Zidul Plângerii, Mormântul Sfânt, Biserica Sfânta Ana,
Drumul Crucii, Golgota, Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Bethleem, Marea Moartă, Qumran, Eilat, Muntele Sinai şi Mănăstirea Sfânta Ecaterina.
Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, care operează şi circuite în Israel, estimează că pentru pelerinaje merg anual în Ţara Sfântă circa 40.000 de români, dintre care sub 10.000 ajung prin intermediul agenţiilor de turism.
Agenţia Patriarhiei, Basilica Travel, a avut anul trecut venituri de aproximativ 100.000 de euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.
"Cam 30.000 de români merg în excursii în Israel ilegal, cu preoţii. Un preot câştigă, în medie, 100 de euro de la fiecare enoriaş pe excursie, care costă 600-700 de euro,
iar un grup are, în general, 40 de persoane, ceea ce reprezintă un profit de 4