Numărul emitenţilor de servicii de plată tip mobile banking în România este de trei, pe o piaţă a cărei valoare a tranzacţionărilor valora 777 milioane lei, în 2011, potrivit datelor prezentate de către Denisa Iatan, expert Direcţia Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României.
"În ceea ce priveşte plăţile iniţiate utilizând telefoanele mobile, în România, statisticile relevă o mai bună dezvoltare a plăţilor cu cardul. La capitolul furnizării serviciilor de plată, în România există, la ora actuală, unu număr de trei emitenţi pentru servicii de mobile banking", a afirmat Iatan.
Din datele BNR reiese faptul că sectorul de internet banking are cei mai mulţi emitenţi, respectiv 38, urmat de carduri (33 emitenţi), home-banking şi phone-banking (câte şapte emitenţi) şi mobile banking (3).
Totodată, în ceea ce priveşte valoarea plăţilor online, în 2011, cele mai mari valori au fost consemnate pe internet banking (cu 712,4 miliarde lei), home-banking (422,5 miliarde lei) şi carduri (20,4 miliarde lei).
La polul opus s-au situat plăţile online de tip mobile banking (777 milioane lei) şi phone banking (360 milioane lei), conform datelor oficiale, prezentate marţi de către expertul BNR.
Ca număr de tranzacţii prin intermediul internetului, pe prima poziţie a clasamentului s-au clasat, anul trecut, plăţile prin carduri (130,38 milioane), în timp ce locul secund a revenit internet bankingului (44,96 milioane de tranzacţii). Podiumul este încheiat de home banking, cu 10,82 milioane de tranzacţii, iar pe poziţiile următoare s-au clasat plăţile prin phone banking (210.000) şi mobile banking (70.000).
Conform statisticilor oficiale, în România există, la acest moment, 26 de milioane de terminale mobile active, dintre care peste 4,5 milioane au acces la internet. De asemenea, aproximativ două milioa