În cadrul campaniei naţionale “Porţi deschise la McDonald’s” (5-11 noiembrie), lanţul de restaurante îi invită pe curioşi să viziteze bucătăria, să afle cum se desfăşoară o zi de lucru la McDonald’s şi să descopere modalitatea de preparare a celor mai cunoscute produse. Cu acest prilej am aflat care sunt ingredientele de bază din meniul McDonald’s, de unde vin, cum sunt păstrate, iar apoi cum sunt pregătite.
Cu prilejul vizitei în bucătăria restaurantului McDonald’s Romană, am aflat că uleiul este schimbat la circa 3 zile, conform unor parametri stabiliţi şi respectaţi de lanţul de restaurante în toată lumea, ne-a explicat un angajat al restaurantului din capitală. Contactat de Capital, doctorul Gheorghe Mencinicopschi a explicat că uleiul de rapiţă este mai rezistent la temperaturi ridicate, decât cel de floarea soarelui, care este utilizabil până la 180-200 de grade. Schimbat la 3 zile, amestecul de uleiuri generează în mod inevitabil acizi graşi şi poate conduce, în timp, la declanşarea bolilor cardiovasculare. Mai mult, în cele 3 zile în care uleiul este refolosit, conţinutul caloric al cartofilor creşte semnificativ, de la aproximativ 90 de calorii, până la 300 de calorii pentru o sută de grame. În astfel de cazuri, recomandarea doctorului Gheorghe Mencinicopschi este utilizarea uleiului de palmier, de arahide sau de nucă de cocos. Aceste tipuri de ulei sunt deseori ocolite din raţiuni financiare.
Cartofii prăjiţi de la McDonald’s România provin de la furnizorul austriac FRISCH & FROST NAHRUNGSMITTEL & GESMBH. Aceştia sunt cartofi întregi, susţin reprezentanţii lanţului de restaurante, şi nu sunt realizaţi dintr-o pastă, aşa cum se zvonea nu demult. Cartofii sunt prăjiţi timp de 3 minute în amestecul de ulei de floarea soarelui şi de ulei de rapiţă şi sunt serviţi în maxim 7 minute de la preparare.
Tot la capitolul “Ingrediente de ba