Asociatia Romana a Bancilor (ARB) isi exprima ingrijorarea privind modul in care s-a prezentat opiniei publice evolutia anchetei efectuate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) referitor la “destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor”.
ARB, in calitate de asociatie profesionala a comunitatii bancare, precizeaza ca au fost facute afirmatii surprinzatoare cu caracter de certitudine la adresa unor reprezentanti ai comunitatii bancare, in absenta deciziei instantei.
„Facem apel la tratarea subiectului cu mentionarea aspectului referitor la prezumtia de nevinovatie. Conform comunicatului de presa DIICOT, ancheta este in derulare, factorii implicati beneficiind de prezumtia de nevinovatie”, spun oficialii ARB intr-un comunicat.
Asociatia Romana a Bancilor mentioneaza ca o companie obtine un credit bancar pe baza unui dosar de credit complex care cuprinde documente referitoare la situatia legala si financiara a firmei respective, afacerile derulate de aceasta, proiectul care va fi finantat si contractele comerciale.
„Analizele de credit au la baza aceste documente emise sau confirmate de companie, de institutii si persoane autorizate. Bancile depun toate diligentele, potrivit normelor si regulamentelor in vigoare, sa reconfirme autenticitatea si veridicitatea documentelor si informatiilor respective. In cazul in care aceste documente sunt false ori falsificate sau contin informatii si afirmatii false, raspunderea revine institutiilor si persoanelor care leau emis, le-au confirmat ori le-au falsificat”, potrivit ARB.
Semnalele de depistare a potentialelor fraude au fost lansate din interiorul comunitatii bancare, iar reprezentantii bancilor au fur