În primele nouă luni ale anului, peste 6.000 de familii din judeţ şi-au lăsat copiii în grija bunicilor sau i-au dat la stat şi au plecat la muncă în străinătate. În urma lor au rămas 8.615 copii, care în majoritate sunt îngrijiţi de bunici, unchi sau rude până la gradul IV. 36 de minori au fost daţi la stat, iar 104 copii au fost lăsaţi în grija vecinilor sau cunoştinţelor. Cei mai mulţi dintre copiii rămaşi acasă, aproape 5.000, au un singur părinte plecat la muncă în străinătate, în timp ce 2.772 au ambii părinţi plecaţi peste hotare, în căutarea unui trai mai bun. Din cei 8.615 minori rămaşi singuri acasă, 4.330 sunt băieţi şi 4.287 sunt fete.
Cei mai mulţi minori care duc dorul părinţilor aflaţi la mii de kilometri depărtare de ţară, 2.436, au vârsta cuprinsă între 10 şi 13 ani, 2.336 au între 14 şi 17 ani, în timp ce doar 69 încă nu au împlinit 1 an.
Criza, spun psihologii, i-a adus pe mulţi părinţi acasă, în acest an, alături de copii, dar locul lor a fost luat de alţi suceveni care, împinşi de lipsurile din ţară, au luat drumul străinătăţii. Dolhasca, Suceava şi Gura Humorului sunt localităţi cu un număr mai mare de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Raportat însă la numărul de locuitori, procentajul minorilor cu părinţi plecaţi în străinătate nu face din acestea localităţi „fruntaşe”.
„Omorât” de singurătate
Singurătatea şi lipsa de afectivitate din partea părinţilor îi poate afecta atât de mult pe copii, încât să ajungă să nu mai pună nici un preţ pe viaţă.
Cel mai recent caz dramatic, de această dată, este cel al unui adolescent în vârstă de 16 ani, din Deleni, comuna Pârteştii de Jos, care se afla în grija bunicilor, de mai mulţi ani, după plecarea ambilor părinţi la muncă în străinătate. Acesta a sfârşit într-un mod cumplit, intoxicat cu o substanţă necunoscută. În camera în care se afla victima au fo