Carne de miel, ouă roşii, cozonaci… Sunt bunătăţi de la care nu te poţi abţine de Paşti. Dar, dacă te înfrupţi din toate, apar indigestiile. Cu ajutorul plantelor poţi uita de tulburările digestive chiar şi după o masă copioasă.
Anasonul te scapă de balonări
Cel mai adesea, balonările apar fie atunci când mănânci prea repede, fie când combini incorect alimentele (friptură cu cartofi prăjiţi) şi astfel este îngreunată digestia. În cele mai multe cazuri, balonările pot fi combătute cu ajutorul plantelor, care au proprietatea de a calma durerile abdominale şi care favorizează evacuarea gazelor intestinale. Dintre acestea, cele mai bune sunt seminţele de anason, de fenicul şi de coriandru. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de amestec de seminţe la o cană cu apă fierbinte. Bea ceaiul astfel obţinut înainte de masă şi între mese, pentru a preveni balonările. Nu pregăti mai mult de o cană cu ceai odată, pentru că, după un timp, seminţele de plante îşi pierd proprietăţile, iar infuzia nu mai are efectul scontat. O combinaţie eficientă de ceai este şi cea alcătuită din seminţe de anason şi alte plante cum sunt muşeţelul, melisa, busuiocul. Tot înainte de masă, specialiştii recomandă o lingură de miere. Aceasta stimulează digestia şi contribuie la păstrarea florei saprofite de la nivelul stomacului.
Gazele dispar cu mărar
După ce mănânci fasole, varză, mazăre, cartofi, soia sau dacă înghiţi prea mult aer în timp ce mănânci ori consumi băuturi carbogazoase, apar gazele la nivelul intestinelor. Ca să le previi, poţi face zilnic un ceai dintr-o lingură de seminţe de mărar la 200 ml de apă. Fierbe ceaiul timp de 10 minute şi bea, după ce s-a răcit, câte două linguriţe din patru în patru ore, când ştii că alimentaţia îţi poate crea probleme. Împotriva flatulenţei, un remediu cunoscut este cel din seminţe sau rădăcină de angelică. Se fierbe o lingură de pă