Dacă vorbiţi cu majoritatea oficialilor americani despre UE, vă vor spune că este un partener şi un aliat puternic al SUA, scrie EU OBSERVER.
Criticile la adresa blocului din 27 de ţări sunt limitate la criza datoriilor care continuă în zona euro şi la efectele colaterale ale recesiunii şi programelor de austeritate din uniunea monetară.
Dar acesta nu este cazul Fundaţiei Heritage, un think tank important din capitala Statelor Unite.
Întâlnirea cu experţii în politică ai Fundaţiei Heritage echivalează cu o călătorie înapoi în timp, în zilele Administraţiei Bush.
Heritage este conservatoare din punct de vedere fiscal, intransigentă în privinţa Orientului Mijlociu şi a cheltuielilor de apărare şi eurosceptică. De asemenea, susţine că schibările climatice din vina omului sunt o poveste. În holul de primire al clădirii din Washington sunt anunţate evenimente cu titlul "SUA ar trebui să se retragă din UNESCO [organizaţie culturală]" şi "De ce economia de piaţă liberă este morală şi marile guverne nu sunt". Din recuzită nu mai lipseşte decât un portret în mărime naturală a lui Ayn Rand, filosoful ruso-american al capitalismului sălbatic.
Dimensiunea Fundaţiei Heritage, înfiinţată în 1973, este uluitoare. Bugetul său anual de 80 de milioane de euro acoperă salariile a 280 de angajaţi, dintre care 100 de specialişti în politici publice. Niciun think tank european nu se poate apropia, măcar de departe, de acest nivel de putere financiară.
Principalul său expert politic, Ted Bromund, afirmă că Heritage are peste 700.000 de membri plătitori de cotizaţii şi primeşte 2% din fonduri de la corporaţii. Fundaţia este printre cele mai influente think tank-uri din Statele Unite, situată pe locul cinci de către Revista Politică Externă, în 2009 şi, de curând, a găzduit dezbaterea pe teme de politică externă între candidaţii la Preşedinţie ai Partid