Crin Antonescu este prezidențiabilul cu cea mai puțină priză în rândul electoratului care se definește a fi de dreapta, relevă o cercetare a IRES menită să determine profilurile electorale ale susținătorilor principalilor lideri politici. Sursa: Octavian Cocoloş
Numai 18% dintre alegătorii lui Crin Antonescu se declară a fi de dreapta, în timp ce alți 16% se revendică de centru-dreapta.Ce-a pierdut pe dreapta, Antonescu a câștigat pe stânga, 27% dintre cei care îl votează declarându-se ca aparținând acestui curent. Alți 32% dintre alegătorii președintelui PNL sunt de centru.
La polul opus se situează liderul ARD Mihai Răzvan Ungureanu. 54% dintre cei care l-ar vota la prezidențiale se consideră de dreapta, în timp ce 36% se recomandă ca fiind de centru-dreapta.
ARD, principala forță de dreapta
Cercetarea arată că ARD a reușit să se branduiască drept forța de dreapta din România. Într-un clasament cu note de la 1 la 10, în care 1 înseamnă "de stânga" iar 10 "de dreapta", Alianța s-a situat ca medie la 7,14. Interesant este că USL, în ciuda prezenței PSD în componența sa, s-a plasat în aprecierile publicului pe centru, cu 5,09. Luat separat, PSD mai este perceput ca profesând un socialism lejer (4,61), iar PNL s-ar încadra la centru-dreapta (5,61).
Și la nivelul opțiunilor de vot, alegătorii ARD se declară predominant de dreapta (42%) și de centru-dreapta (29%). Cei ai USL se definesc ca fiind 28% de stânga, 12% de centru-stânga, 26% de centru, 18% de centru-dreapta și 17% de dreapta.
Paradoxul DD
Un caz special îl constituie electoratul lui Dan Diaconescu și al PP-DD. În ciuda discursului egalitarist al liderului PP-DD, care declară că se luptă cu ciocoii, alegătorii săi nu se situează la stânga. Cei mai mulți votanți ai PP-DD se definesc fie ca aparținând curentului de dreapta (28%), fie zonei de centru (27%).
CITIȚI ȘI: Sondaj