A trebuit ceva timp pana sa se dovedeasca ceea ce elevii banuiau de multa vreme: ecuatiile matematice provoaca migrene. Oameni de stiinta de la Universitatea din Chicago au aratat ca anxietatea declansata de problemele matematice poate duce la dureri de cap, scrie huffingtonpost.fr.
Psihologii au ales 14 adulti care prezentau o anxietate serioasa legata exclusiv de matematica, fara ca aceste persoane sa fie anxioase. Ei au fost pusi sa rezolve probleme matematice (sa verifice valabilitatea unor ecuatii de tipul (12x4) - 19 = 29), in timp ce erau inregistrate imagini cerebrale prin RMN. Cercetatorii au observat ca o regiune cerebrala, insula posterioara, se activa cand oamenii se pregateau sa rezolve problemele. Regiunea respectiva se mai activeaza cand corpul experimenteaza durerea sau in cazul amenintarii integritatii fizice. Anticiparea faptului ca trebuie rezolvate problemele duceau la acest raspuns si nu actiunea in sine de a face matematica.
'La cineva care este angoasat de matematica, anticiparea exercitiilor provoaca o reactie cerebrala similara cu cea a durerii fizice, ca si cum ai apropia mana de o soba incinsa', spun Sian Beilock si Ian Lyons, cei doi psihologi care au publicat studiul in revista 'PLos One.
Cei doi cercetatori subliniaza ca studiul lor analizeaza durerea asociata cu un eveniment anxiogen si nu stresul provocat in timpul acestuia. Altfel spus, nu problema matematica in sine este dureroasa pentru unele persoane, ci faptul de a trece la rezolvarea ei.
'Matematica este o materie grea si, la cei care prezinta un nivel ridicat de anxietate fata de acest obiect de studiu, poate fi repede asociata cu tensiunea si teama', adauga autorii articolului 'Cand matematica doare'.
'Elevii care sunt tensionati la matematica pot avea nevoie de ajutor pentru a fi mai relaxati in privinta ei. Anxietatea legata de matemat