Astăzi şi mâine vom afla deznodământul celui mai aşteptat eveniment de pe scena politică a lumii, alegerile preşedenţiale din SUA, în care ambii concurenţi, preşedintele Barack Obama şi republicanul Mitt Romney, intră, spun statisticile, cu şanse egale. Dacă în SUA cursa este foarte încinsă, nu încape îndoială pe cine preferă europenii.
Pe bătrânul continent Obama are rate de aprobare gigantice încă din campania electorală din 2008, cu toate că este dificil de spus dacă Europei i-a fost mai bine cu el la Casa Albă. Dar nici Romney n-ar aduce schimbări semnificative în relaţiile bilaterale cu europenii, scrie presa internaţională.
În afară de "lecţii" ocazionale date liderilor europeni despre nevoia de a-şi pune lucrurile în ordine pentru a nu lăsa problema datoriilor suverane din zona euro să degenereze, SUA s-au implicat marginal în rezolvarea crizei şi în dezbaterea austeritate-stimulare economică. Americanii au preferat să îndemne la acţiune, ei recomandând stilul american de atac, rapid, masiv şi în forţă, adică investind mulţi bani, scrie EUObserver.
Obama şi Europa de Est
În cursul celor trei confruntări electorale directe dintre Obama şi Romney, Europa a fost menţionată doar în trecere. Un stat european, Polonia, a fost şi el menţionat, de Romney, care l-a acuzat pe Obama că a greşit în relaţiile cu aliaţii SUA. Candidatul republican i-a reproşat preşedintelui că a abandonat programul scutului antirachetă, unele dintre elementele acestuia urmând să fie instalate în Polonia.
Unii politicieni polonezi au cerut chiar ca Varşovia să profite de avantajul diplomatic pe care l-a oferit momentul, având în vedere că Polonia a fost menţionată alături de aliaţi importanţi precum Israelul, potrivit Voices of New York. Lui Obama polonezii îi reproşează că a renunţat unilateral în 2011 la pactul privind construirea sc