"Stim ce vrem, nu ne trebuie un conducator, ci doar cineva la Casa Alba care sa semneze legile facute de Congres". Sunt cuvintele lui Grover Norquist, puternicul lobbyist al aripei ultraconservatoare a Republicanilor din SUA. Norquist si-a facut o profesiune de credinta din lupta impotriva statului. "Nu" maririi de taxe si impozite, spune el, atragand sute de semnaturi de la congressmen-ii republicani. Si Mitt Romney a semnat "pactul anti-taxa". Insa atacul lui Norquist la cresterea fiscalitatii e foarte periculos, in vremuri in care SUA se zbate sa iasa din criza. Iar Obama e pus la colt, de puternicul lobby al bogatasilor americani.
Campania electorala pentru alegerea presedintelui SUA a aratat ca Mitt Romney reactioneaza cu multa obedienta la presiunile aripii ultraconservatoare a partidului sau republican. Cum ar putea fi altfel, caci Romney este insusi mare antreprenor si miliardar. Desi pe ultima suta de metri a cursei electorale el si-a schimbat oarecum discursul, incercand sa-si atraga clasa de mijloc, Romney ramane un exponent clar al intereselor celor bogati si reactionari la impozite mai mari pe averile lor uriase.
Ca si in Europa, foarfeca diferentelor sociale din SUA s-a deschis si mai mult. Criza financiara si economica a atins milioane de americani din clasa de jos, iar clasa mijlocie s-a diminuat simtitor. Ceea ce pentru unii e o salutara cernere a sitei succesului "de supravietuire" si antreprenorial, reprezinta insa un mare pericol social. Caci dintre cei ajunsi pe strada se ridica infractorii, anarhistii, revoltatii cu piatra in mana. Acest lucru nu intra insa in calculele unui lobby-ist de factura neoliberala, pentru care statul e un balast.
"Am vrut sa fac din republicani o marca precum Coca Cola si Pepsi", a spus Norquist revistei Time. Marca ar fi, spusa in trei cuvinte, "No-Tax-Party", a precizat el. Adica un p