Cetăţenii SUA trebuie să înţeleagă natura actualei crize şi a tratamentului acesteia, spune Richard Koo, de la banca japoneză de investiţii Nomura
Impasul se datorează efortului de achitare a datoriilor de către firme şi populaţie
Replierea sectorului privat trebuie compensată de cheltuielile guvernamentale, în absenţa stimulilor economia urmând să facă implozie
Economia americană nu poate depăşi actuala criză fără menţinerea unui nivel ridicat al cheltuielilor guvernamentale care să suplinească restrângerea sectorului privat, iar preşedintele ales al SUA trebuie să le explice cetăţenilor acest lucru, spune Richard Koo, economist-şef la Nomura Research Institute din Tokyo. Într-un editorial publicat în Financial Times, acesta spune că efortul de achitare a datoriilor din partea firmelor şi a gospodăriilor populaţiei este legitim, însă economisirea în creştere şi contracţia creditului contribuie la scăderea cererii agregate cu efect asupra economiei. Statul trebuie să asume în acest răstimp credit şi să realizeze cheltuieli care să prevină o prăbuşire a produsului intern brut, afirmă Koo.
În 2008, Barack Obama le-a spus cetăţenilor americani că va lua o lungă perioadă de timp pentru a fi depăşită criza economică. În 2012, însă, mulţi alegători şi-au pierdut răbdarea pentru că nu li s-a explicat de ce recesiunea a durat atât de mult sau de ce politicile aplicate ar fi răspunsul corect. Este şi motivul pentru care Administraţia Prezidenţială ar trebui să vină cu lămuriri suplimentare asupra motivului pentru care statul nu îşi poate retrage stimulii.
Sectorul privat achită, din greu, datorii
În prezent, sectorul privat american economiseşte echivalentul a 8% din produsul intern brut la o dobândă de 0%, atunci când starea de normalitate ar fi aceea ca firmele şi gospodăriile populaţiei să se împrumute şi să cheltuiască.