Urmată îndeaproape de celelalte state din BRIC, China rămâne, pentru al treilea an consecutiv, în Indexul Oportunităţilor Globale al BDO, cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii, principalele sale avantaje fiind dimensiunea pieţei şi forţa de muncă ieftină.
Interesul faţă de Brazilia, Rusia şi India a crescut semnificativ faţă de anul precedent, 45% dintre directorii financiari intervievaţi concentrând dezvoltarea companiilor pe aceste pieţe, considerate deja pieţe stabile.
Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie şi Emiratele Unite sunt economiile dezvoltate situate între primele 10 poziţii ale aceluiaşi clasament. De pe locul al nouăsprezecelea, Polonia este cel mai bine situată economie din Europa Centrală, în timp ce ţara noastră ocupă locul 44 oferind forţă de muncă ieftină şi rate de profitabilitate atractive, dar şi corupţie şi etică în afaceri îndoielnică. Franţa şi Japonia sunt statele care au pierdut cele mai multe locuri în clasament în comparaţie cu anul precedent, cultura şi limba fiind principalele bariere pentru investitori.
* Grecia este mai riscantă decât Siria
În clasamentul BDO privind riscurile de investiţii, dominat, la vârf, de statele din Orientul Mijlociu, Grecia se situează pe a treia poziţie, fiind considerată, din cauza situaţiei economice şi politice actuale, mai riscantă decât Siria (4), Libia (5), Nigeria (6) sau Yemen (10). Într-o situaţie similară se află şi Spania, pe cea de-a şaptea poziţie, şi Italia, pe a douăsprezecea.
Cu toate că în ultimul an climatul de afaceri s-a înrăutăţit, în principal, din cauza fluctuaţiilor monedelor şi a riscurilor de natură geopolitică, două treimi dintre companii cresc cu ajutorul operaţiunilor de peste hotare, iar veniturile le-au crescut, în ultimul an cu peste 9%.
În timp ce numai 4% dintre respondenţi se aşteaptă ca aceste venituri să se dim