Înaintea votului alegătorilor chemaţi la urne, în număr de peste 200 de milioane, se anticipa că bătălia electorală pentru şefia Casei Albe va fi una dintre cele mai strânse din istoria Statelor Unite ale Americii. Se susţinea că este potrivit să se repete situaţia din 2000, când câştigătorul alegerilor a fost decis abia după săptămâni, din cauza disputelor privind numărătoarea voturilor în statul Florida. Iată, însă, că prin victoria sa categorică împotriva republicanului Mitt Romney, democratul Barack Obama rămâne încă patru ani în fotoliul din Biroul Oval.
Pe întreg Mapamondul se fac comentarii la cald iar faptul că pentru câştigarea Casei Albe şi a Congresului s-au cheltuit 6 miliarde de dolari, cu 700 de milioane mai mult decât fostul record din 2008, este doar unul dintre detalii. Pentru americani este, desigur, mai important că în al doilea său mandat prezidenţial Barack Obama s-a angajat printre altele să mărească taxele şi impozitele pentru bogaţi, iar din fondurile strânse să finanţeze programe guvernamentale pentru ai ajuta pe săraci, creând totodată un milion de joburi până în 2016 prin măsuri fiscale care să încurajeze companiile să-şi relocheze producţia în USA şi prin dublarea exporturilor.
Pe de altă parte, însă, pe noi, românii ne interesează la ce ne putem aştepta în cel de al doilea mandat prezidenţial al lui Barack Obama. Din această perspectivă este important că politica externă a SUA nu se schimbă doar în funcţie de preşedinte. Mai mult, cel mai important document semnat între Washington şi Bucureşti este Parteneriatul Strategic, întărit şi comprehensiv pentru secolul XXI între România şi Statele Unite. El a fost semnat în iunie 2001??. Adică în primul mandat al preşedintelui Barack Obama. O prevedere importantă a parteneriatului o reprezintă participarea României în cadrul scutului antirachetă american ce va deveni scutu