Anunţată să înceapă la sfârşitul lunii trecute, campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii este departe de a fi demarată. Ca niciodată, campania întârzie foarte mult în acest an şi riscă să nu mai aibă nici o utilitate. Vaccinarea antigripală trebuie efectuată preventiv, înainte de debutul frigului. Odată îmbolnăvit, vaccinarea nu mai poate fi efectuată. „Am 70 de ani şi am vrut să mă vaccinez zilele acestea, înainte de debutul frigului. Medicul de familie mi-a spus că habar nu are când sosesc dozele de vaccin. La ce îmi foloseşte dacă vaccinul va veni în luna decembrie, când eu voi fi gata?“, se întreabă Ioan Vofaru.
Un alt arădean care se plânge de întârzierea campaniei de vaccinare, susţine că „ministerul şi cei implicaţi ar trebui să răspundă pentru întârzierea campaniei. Să îşi dea demisia!“, susţine Robert Lăcău.
Campania de vaccinare ar trebui urgentată, din moment ce într-o singură săptămână, nu mai puţin de 1.403 arădeni s-au îmbolnăvit de infecţii acute ale căilor respiratorii. Dintre aceştia, 42 au necesitat internare, semnalându-se cazuri mai severe. Totodată, un număr de 356 de bolnavi au fost diagnosticaţi cu pneumonie, 40 necesitând internare. Cea mai afectată grupă de vârstă este cea cuprinsă între 2 şi 4 ani. Ce este şi mai grav însă, este faptul că numărul infecţiilor de sezon este în creştere de la o săptămână la alta. Faţă de săptămâna trecută, medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au constatat o creştere a numărului de cazuri cu 60.
Toate persoanele cu o vârstă de peste şase luni trebuie să fie vaccinate. Vaccinul nu este recomandat însă persoanelor cu alergie la ouă, pacienţilor cu pneumonie, pacienţilor cu febră sau femeilor însărcinate.
Aradul aşteaptă 40.000 de doze
Persoanele expuse complicaţiilor cauzate de gripă trebuie imunizate imediat ce vaccinul este disponibil.