Scris de Andreea Pintea - ARAD. Preşedinţii partidelor intră în lupta pentru un loc în Parlament, având şi speranţa că vor putea să fie adevărate locomotive pentru formaţiunile pe care le reprezintă.
Impactul unui nume cunoscut, o unei persoane care a activat la nivel cât mai înalt pe scena politică este strategia tuturor partidelor arădene. Cel puţin așa reiese din desemnarea candidaţilor pentru cele zece colegii. Cu toate acestea, există şi nume noi, persoane care apar pentru prima data pe scena politică dar care, ţinând cont de modul alambicat de împărţire a mandatelor, ar putea intra în Parlament.
53 de candidaţi pentru cele şapte fotolii de deputaţi şi trei de senatori. Toţi cei 53 speră că vor reuşi să obţină un număr cât mai mare de voturi şi chiar dacă nu îşi vor câştiga colegiul cu peste 50 la sută dintre sufragii, soarta ar putea să îi facă parlamentar. Practic, candidaţii participă la o loterie, câştigătorii urmând să fie stabiliţi după aplicarea unor formulare de împărţire a reprezentativităţii politice naţionale şi judeţene. În aceste condiţii fiecare vot contează, fiecare candidat poate aduce o şansă în plus partidului său, astfel explicându-se şi numărul mare de candidaţi. Patru partide au decis să aibă reprezentanţi în fiecare colegiu, iar cele trei colegii de la Senat au atras şi interesul unor formaţiuni mai mici. În continuare Jurnal arădean vă prezintă toţi candidaţii, dar şi un raport al celor ce îşi încheie acum mandatele.
48.447 votanţi care trebuie convinşi să îşi dea votul în dreptul unuia dintre cei cinci candidaţi. Aceasta este situaţia din Colegiul 1 deputaţial din municipiu. Colegiul 1 este şi cel mai mic colegiu dintre toate cele zece din judeţ, iar cei care intră în cursa electorală sunt: Gabriela Mihuţ – PP-DD, Mihail Neamţu – ARD, Toth Csaba – UDMR, Flavius Măduţa – USL şi Romeo Hăjdăţan – PER. Colegiul 1 a fost unul cu