În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, doi tineri se întâlneau în secret lângă un lagăr de concentrare nazist, el fiind un prozonier de naţionalitate britanică şi ea o traducătoare germană.
Horace Greasley a trecut de 200 de ori gardul de sârmă ghimpată pentru a-şi vedea iubita, Rosa Rauchenbach. La vârsta de 90 de ani, Horace şi-a povestit aventura în romanul "Oare păsările mai cântă în iad?'', şi acum povestea vieţii lui va deveni un scenariu de film, după cum notează Daily Mail. Horace a murit în 2010, dar presa comentează că "a murit mulţumit că a reuşit să publice minunata poveste de dragoste!".
De câte ori aveau ocazia
În 1939, Horace avea 20 de ani şi lucra ca frizer în orasul Ibstock din Leicestershire, Anglia. Deşi i s-a oferit un loc de muncă bine plătit ca pompier, el a ales să se înroleze în armată si să se ducă pe front, însă un an mai tarziu a fost capturat la Dunkirk şi dus într-un lagăr de concentrare din Polonia. Aici avea să o cunoască pe Rosa, fiica în vârstă de 17 ani a directorului unde lucrau prizonierii, care asigura comunicarea între deţinuţi şi soldaţii germani.
Cei doi s-au îndrăgostit la prima vedere şi se întâlneau ori de câte ori aveau ocazia, însă în scurt timp Horace avea să fie mutat la un alt lagăr din Freiwaldau, la 64 de kilometri distanţă.
În 1945, lagărul din Freiwaldau a fost eliberat de trupele aliate, Horace s-a întors înapoi în Anglia, iar Rosa a devenit traducătoare pentru americani, cei doi continuând să pastreze legătura tot timpul, prin intermediul scrisorilor. Dar nu pentru mult timp, căci povestea avea să se termine tragic, Rosa murind la naşterea unui copil.
În 1975 Horace s-a căsătorit şi s-a mutat în Spania cu soţia lui. Tot presa este cea care subliniază că ecranizarea acestei poveşti ar putea constitui un succes.