Au intrat în business în anii '90, când abia ieşiseră de pe băncile facultăţii, întâi ca angajaţi, apoi ca antreprenori. La începutul carierei au lucrat în multinaţionale, însă pentru că aveau antreprenoriatul în sânge, au renunţat la viaţa de corporatişti şi au început afacerile pe cont propriu. Nu înainte însă de a-şi completa studiile cu MBA-uri sau alte tipuri de programe de educaţie în străinătate, după care s-au întors în ţară să dezvolte afaceri noi, după idei noi adaptate la contextul local. O parte dintre ei au ştiut când să-şi vândă businessurile către marile grupuri multinaţionale, iar alţii vor să lase "moştenire" în familie afacerea pe care au început-o şi au dezvoltat-o în toţi aceşti ani - acestea sunt doar o parte din poveştile celor 18 antreprenori români din Moldova, Bucovina, Banat şi Transilvania premiaţi anul acesta la cea de-a cincea ediţie a proiectului "Campioni în business" realizat de ZF în parteneriat cu Enterprise Investors, BCR, PwC şi Fundaţia Triple Helix.
Dorel Boris Simiz, directorul general al Pandora Prod
Campion în business la categoria "Companii mari şi mijlocii"
Omul de afaceri Dorel Boris Simiz conduce compania de producţie de îmbrăcăminte pentru femei şi bărbaţi Pandora Prod, care are fabrici în Focşani şi în Tecuci. Cu afaceri de 21,8 milioane de euro în 2011 (în creştere cu 36 % faţă de 2010), compania are peste 1.000 de angajaţi şi produce îmbrăcăminte pentru branduri internaţionale precum Next, Marks&Spencer, Reiss, United Colours of Benetton, Max&Co sau H&M. "După ce am terminat facultatea, am primit o bursă privată în străinătate, iar după un an de studii am venit să lucrez într-o firmă cu capital italian.
Postura de angajat nu mă reprezenta, aşa că după un an am decis să mă orientez spre antreprenoriat", a spus Simiz. Fiind exportator de lohn la începutul crizei, Simiz a văzut că piaţa