Anul acesta, Congresul naţional de reumatologie a pus în dezbatere o serie de progrese reale înregistrate în diagnostic şi terapie. Mai mult, evenimentul s-a remarcat printr-o serie de premiere. Care au fost acestea şi ce subiecte au ţinut „capul de afiş“ la reuniunea reumatologilor români aflăm de la dl Dan Dumitru Mihalache şi dna dr. Claudia Laslo.
Premiere şi abordări unitare Ajuns la a XIX-a ediţie, Congresul Naţional de Reumatologie din acest an a reunit peste 500 de specialişti reumatologi şi 150 de asistenţi medicali. Timp de trei zile – în perioada 25–27 octombrie a.c. – aceştia au participat la discuţii, prezentări, studii de caz şi simpozioane. Ediţia din acest an a adus o serie de noutăţi, atât în ce priveşte subiectele abordate (sclerodermia, guta, miozitele şi vasculitele), cât şi în structura sa. Congresul propriu-zis a fost precedat de cursul postuniversitar sud-est european de reumatologie pediatrică şi a adultului. „Este pentru prima dată când organizăm un curs sub patronajul EULAR (Liga Europeană împotriva Reumatismului); el a fost dedicat reumatologiei pediatrice şi a adultului, cu scopul unei abordări unitare a bolilor reumatice care afectează atât copiii, cât şi adulţii“, a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Române de Reumatologie (SRR).
În echipă cu medicii de familie
O altă premieră a congresului a fost reprezentată de sesiunile dedicate asistenţilor medicali cu preocupări în reumatologie. „Este evident că suntem o echipă: pacient, medic şi asistent medical, deci trebuie să şi acţionăm ca o echipă. Peste 150 de asistenţi medicali din ţară au sosit la Bucureşti pentru sesiuni dedicate lor“, explică prof. dr. Ruxandra Ionescu. Potrivit acesteia, intervenţia promptă, în faze incipiente, asupra inflamaţiei unei articulaţii este esenţială. Dacă nu se intervine la timp, se poate ajunge chiar la