Controlul democratic al deputaților asupra procuraturii.
Procuratura Generală a anunţat zilele acestea deputaţii că nu va mai veni cu rapoarte în legislativ la prima chemare şi că va expune spre judecata opiniei publice toate interpelările venite de la legiuitori, multe considerate a fi de procuratură atentate la independenţa instituţiei. O parte din deputaţi au şi calificat gestul procuraturii ca fiind abuziv şi nejustificat, aşa cum a aflat Liliana Barbăroşie, care s-a interesat şi dacă parlamentarii şi procurorii înţeleg la fel noţiunea de „control parlamentar”.
Procuratura, la fel ca SIS sau armata, sînt instituţii aflate sub control democratic, adică parlamentar. Numai că asta n-ar trebui să însemne că deputaţii pot chema la raport şefii procuraturii ori de câte ori vor să afle rezultatele unei anchete aflate în derulare, chiar şi de rezonanţă, sau, mai grav, să-şi permită să dea indicaţii procurorilor. Este, pe scurt, ceea ce le aminteşte printr-un comunicat procuratura generală legiuitorilor, anunţându-i, de asemenea, că va publica de astăzi înainte pe site-ul său toate interpelările lor, astfel ca oamenii să se convingă cât de incorecte ar fi acestea.
De fapt, în ultimele săptămâni, în parlamentul de la Chişinău au sunat zeci de cereri adresate procurorului general, să se prezinte în faţa deputaţilor pentru audieri, fie pe dosarul 7 aprilie rămas de peste trei ani fără finalitate, fie pe mai recentele cazuri de atacuri raider, la fel rămase în incertitudine, toate ignorate de către Valeriu Zubco sau subalternii săi. Aşa că gestul procuraturii ar putea fi un răspuns adresat acestui grup parlamentar. Solicitat de noi, comunistul Sergiu Sârbu, s-a declarat convins că nu colegii săi de fracţiune ar fi cei vizaţi şi iată de ce:
„Deputaţii pot să întrebe orice, iar procuratura deja poate să răspundă în li