Funcţie de tipul navei dar şi de mărimea sa, de vechime, de ruta facută, de armator, salariile oferite pot varia foarte mult. Concret, dacă pentru un ofiter III (cel mai mic în grad ) pe o navă container sau bulk-carrier mic, de 10.000 – 15.000 tone, salariul se situează între 1.700 – 2.000 euro (sau, funcţie de armator, echivalentul în dolari), acelaşi ofiţer III pe un petrolier de 300.000 tone deadweight va avea un salariu de 3.500 euro, ne-a explicat într-un interviu un ofiţer maritim.
Nu e uşor de obţinut un job pe un petrolier gigant, însă dacă ai făcut cadeţia (perioada de 12 luni de stagiu pe mare) în cadrul companiei şi ai dovedit seriozitate şi implicare, ai şanse mari. Pe anumite nave, cum ar fi cele specializate în transportul produselor chimice, LNG sau LPG (gaze lichefiate), salariile pot fi chiar mai mari, şi asta din primul voiaj, ne-a explicat un ofiţer maritim.
Un ofiţer I pe o navă container sau Bulk va avea un salariu de circa 4.000-4.500 euro, în timp ce comandantul şi şeful mecanic au în jur de 5.000-6.000 euro. Pe nave tip tank sau LPG, LNG de mari dimensiuni, sau pe nave chimice, comandanţii pot avea salarii ce ajung la 10.000-12.000 euro.
În cât timp ajungi să câştigi 10.000 de euro pe lună
Cel mai devreme – la 35 de ani. Explicaţia vine din modul în care sunt promovaţi ofiţerii.
Precizăm că ofiţerii, atât cei de la maşină cât şi cei de la punte, sunt clasificaţi în două categorii, după importanţă şi răspundere: ofiţer III şi ofiţer II fac parte din Operational Level, în timp ce ofiţer I (numit şi Chief Officer – la punte sau First Engineer -la maşină), şeful mecanic şi Comandantul fac parte din Executive Level. Promovarea de la Operational Level la Management Level se face în urma susţinerii unor examene la Autoritatea Navală Română şi a promovării la bord.
Mai mult pe Economica.net
Funcţie de tipul nav