UE este bucuroasă, relaţia sa cu SUA va continua tot prin intermediul administraţiei Obama. Dis-de dimineaţă, mai marii UE au salutat victoria lui Barack Obama, căruia îi cer însă o strânsă cooperare pentru economie şi securitate.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Herman Van Rompuy, preşedintele UE reacţiona miercuri dimineaţă direct pe Twitter, unde se arăta ”foarte, foarte bucuros” de vestea realegerii lui Barack Obama.
Ceva mai târziu, când se crăpase bine de ziuă, un comunicat comun semnat Herman Van Rompuy şi José Manuel Barroso ne informa că SUA sunt un partener strategic al UE. Cei doi afirmă că îşi doresc ca în viitorii patru ani să existe o cooperare strânsă între europeni şi americani, care iată, urmăresc pentru moment aceeaşi ieşire rapidă din criză.
”Creşterea economică şi crearea locurilor de muncă sunt o prioritate pentru SUA şi UE şi vom continua să lucrăm cu preşedintele Obama, pentru a elibera întregul potenţial al pieţei transatlantice”, spune textul lui Barroso şi Van Rompuy.
Textul trebuie citit printre rânduri, întrucât de ani de zile, europenii speră la mai mult acces pe piaţa americană şi la renunţarea politicii americane de depreciere a dolarului. Prin comparaţie cu moneda americană, euro devine supraapreciat, ceea ce dă SUA posibilitatea de a atrage capital în detrimentul europenilor.
În materie de politică internaţională, UE aşteaptă cu nerăbdare să reia cooperarea pentru ”apărarea valorilor comune”, referire făcută la dosarele fierbinţi ca Siria, Iran şi Afganistan.
Reacţia lui Martin Schulz
Apoi, a venit reacţia lui Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European. Textul s-a lăsat aşteptat, de obicei Schulz reacţionează primul la orice eveniment, de teama de a nu fi trecut cu vederea apoi. ”Parlamentul European speră să poată construi o relaţie transatlanti