În ultimii trei ani, medicamente în valoare de un miliard și jumătate de euro au luat calea străinătății, din cauza fenomenului de export paralel, aparent de neoprit. O firmă de distribuţie de medicamente propune metoda distribuţiei directe a medicamentelor, astfel încât marfa să rămână permanent în proprietatea producătorului.
Exportul paralel de medicamente este un fenomen în totalitate legal, care a debutat în 2009, odată cu decizia Guvernului de a pune cel mai mic preț din Europa la medicamentele din România. Astfel, un producător dintr-o ţară europeană aduce în ţară un medicament, la preţul cel mai mic din Uniune şi îl transferă unui distribuitor în vederea comercializării prin farmacii sau spitale; având în vedere că medicamentul respectiv are cel mai mic pret cu care se vinde în UE, un distribuitor tradiţional poate fi foarte interesat ca, în loc să continue comercializarea acestuia în România, să îl exporte într-o ţară în care preţul este cu mult mai mare. Fenomenul a luat amploare, fiind estimat la peste 1,5 miliarde Euro în ultimii trei ani, astfel încât anul trecut a ajuns la cca 25% din piaţă.
"Fenomenul exportului paralel de medicamente, care duce la grave sincope în
disponibilitatea unor medicamente cruciale pentru bolnavi, este perfect controlabil de către producători prin trecerea de la sistemul tradiţional de distribuţie la cel al distribuţiei directe a medicamentelor, prin care marfa
rămâne permanent în proprietatea producătorului, operatorul logistic prestând doar servicii de depozitare, manipulare şi de transport", spune director executiv MSL Logistic Services, Marina Hanna.
Firmele care ar realiza serviciile logistice pentru ar trebui autorizate de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât menţinerea calităţii medicamentelor să rămână la aceleaşi standarde, în condiţiile în care producătorii ar avea controlul direct a