Fabrica Zentiva, parte a Sanofi, cel mai mare producator de medicamente din Romania, a implinit 50 de ani, in 2012, iar aniversarea marcheaza si un moment de cotitura pentru productia de medicamente de aici.
Statia de metrou Nicolae Teclu este punctul de acces in una dintre putinele zone din Bucuresti unde mai exista productie. Denumita initial Policolor (dupa numele fabricii din zona-n.r.), in statia de metrou toate indicatoarele arata spre fabrica cu medicamente. La doar cateva minute de mers, vizavi de Policolor, se arata fabrica Zentiva. O fabrica noua, pentru ca dupa privatizarea din 1999, unitatea de productie a fost practic reconstruita de la zero.
„Fabrica a fost rearanjata complet si s-au eficientizat fluxurile. Inainte de privatizare se ajungea cu mijloacele de transport cu materia prima din depozit pana in fabrica, acum zonele s-au rearanjat astfel incat timpul necesar fluxurilor, dar si costurile sa fie reduse”, povesteste Margareta Tanase, directorul de operatiuni industriale din Zentiva, care lucreaza la fabrica de 26 de ani.
Margareta Tanase marturiseste ca lucrurile au inceput sa se schimbe mult mai dinamic in fabrica dupa privatizare, inclusiv managementul s-a schimbat de cateva ori.
„Am avut foarte multe de invatat de la fiecare echipa de management”, spune Tanase, care petrece si 14 ore pe zi in fabrica.
Provocarile viitoare ale fabricii care a reusit sa reziste 50 de ani pe piata, in acelasi loc, chiar daca sub denumiri diferite, vor fi si mai mari.
De anul acesta, fabrica din Romania a devenit locul in care se testeaza toate medicamentele produse in afara Europei de catre grupul Sanofi si singura fabrica din cele peste 100 ale grupului care are cea mai noua tehnologie de peleti. In plus, in urmatorii 5 ani, jumatate din productia fabricii va fi destinata exportului.
Sanofi a cumparat in 2009 Zentiva