Barack Obama a fost reales preşedinte al Statelor Unite. În cele din urmă, după 2,6 miliarde cheltuite, după un an şi jumătate de campanie, totul s-a redus la esenţa a nouă state disputate, care au înclinat balanţa în favoarea preşedintelui în exerciţiu. Naţiunea a optat aşadar pentru continuitate.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Argumentul republican, că refacerea este prea lentă, preţul prea mare, etatismul prea accentuat, nu a rezistat analizei publice. Barack Obama, care a fost un preşedinte de criză devine acum un preşedinte al refacerii, politicile sale într-o serie întreagă de domenii având şansa de a da roade, de a fi supuse testului realităţii.
N-a fost însă simplu. Pe la ora 3.30, ora României, principalul strateg al campaniei democrate, David Plouffe, apărea la televiziuni, pentru a caracteriza starea lucrurilor astfel: "Tot ce observăm în sondaje la această oră ne dă speranţă. Prezenţa la urne, declaraţiile la ieşirea de la centrele de vot, opţiunile independenţilor, totul corespunde aşteptărilor. În Florida, Virginia, Carolina de Nord, Ohio, New Hampshire, nu vom câştiga poate cu şase-opt procente ca data trecută, diferenţele vor fi mai mici, 1, 2, 3, 4%, dar cum spuneam, totul se derulează conform previziunilor".
La 4.15 dimineaţa, primul stat din duzina disputată, Pennsylvania, intra în coloana democrată, fapt care provoca următoarea reacţie din partea directoarei adjuncte a campaniei, Stephanie Cutter: "Tocmai s-a anunţat victoria în Pennsylvania, care, să ne reamintim, a fost unul dintre statele pe care republicanii mizau pentru a le deschide încă o cale spre victorie în Colegiul Electoral. Această cale le este acum închisă".
Au urmat victorii democrate în Wisconsin, New Hampshire şi la centrul de comandă republican tăcerea începea să devină apăsătoare. După ce a căzut Ohio, îndată după ora 6, ora Români