Fostul premier Adrian Năstase, aflat în închisoare, a postat miercuri pe blogul său o nouă opinie cu titlul "Suveranitate şi graţiere" în care susţine că nu intenţionează să ceară graţierea pedepsei.
El îşi începe postarea relatând cum a urmărit (la televizor n.n.) un dialog dintre fostul preşedinte Emil Constantinescu şi Emil Hurezeanu.
"Zilele trecute, l-am urmărit pe profesorul Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, în dialog cu Emil Hurezeanu, dând, indirect, o lecţie de demnitate naţională altor lideri politici din România. Între alte comentarii notabile, domnul Constantinescu a subliniat reacţia sa, transmisă la Bruxelles, în legătură cu cerinţa impusă României (în perioada interimatului) ca preşedintele să nu acorde nici o graţiere", arată Năstase în postarea sa.
El a reiterat caracterul politic al condamnării sale.
"Sigur, dincolo de faptul că echipa PPE de la Bruxelles, Barroso – Reding – Day, în colaborare cu echipa Băsescu – Macovei – Morar, aveau în vedere cazul meu, ascunzându-l într-o formulă de principiu, dincolo de faptul că această interdicţie, împusă liderilor de la Bucureşti, a confirmat faptul că, în realitate, condamnarea mea a avut un caracter politic, comandat, dincolo de faptul că nu aveam de gând şi nu am de gând să cer o graţiere a pedepsei, fiind nevinovat, dincolo de toate acestea, interdicţia a fost şi este umilitoare pentru statul român, pentru suveranitatea sa", a scris fostul premier.
În opinia lui, România a fost tratată de unii funcţionari de la Bruxelles "ca o colonie, lipsită de atributele suveranităţii".
"În esenţă, exercitarea unei prerogative constituţionale (art. 94) a fost suspendată printr-o „directivă” politică de la Bruxelles. (...) Este evident că o astfel de decizie impusă României nu este specifică relaţiilor în interiorul unei <