Premierul Ponta a afirmat, miercuri, că, din punct de vedere instituţional, opinia sa nu diferă de a preşedintelui Băsescu în privinţa senatorului Mircea Diaconu, a cărui demisie din Senat constituie un subiect pentru viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în justiţie.
Ponta a subliniat că din cele 11 puncte avute în vedere în cadrul MCV, 10,5 puncte au fost rezolvate, dar a rămas în discuţie un singur punct, cel referitor la senatorul Mircea Diaconu.
"Nici aici nu am avut din punct de vedere instituţional o diferenţă de opinie. Eu am considerat că o hotărîre judecătorească, chiar şi nedreaptă, trebuie aplicată. Strict personal, opinia mea sau a domnului preşedinte poate să difere faţă de omul Diaconu", a arătat Ponta.
El a spus că în calitate de şef al Guvernului nu se poate implica în votul Senatului şi nici în calitate de lider USL nu a putut influenţa opinia senatorilor, dar, oricum, Mircea Diaconu nu va mai candida pentru un post de parlamentar.
Plenul Senatului a respins, săptămâna trecută, solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat miercuri Curtea Constituţională, după refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea ICCJ privind starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.
Consiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, a cerut Senatului să constatate încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu, după ce instanţa supremă a hotărât că a încălcat regimul incompatibilităţilor.
În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate (ANI) a susţinut că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incomp