Nicio altă provocare nu a fost mai mare pentru mine decât aceea de a învăţa cum să am mai mare grijă de persoanele pe care le am subordinea mea şi cum să creez un spaţiu sigur în care aceştia să prospere. La fel ca majoritatea bărbaţilor pe care îi cunosc, spune Tony Schwartz pentru Harvard Business Review, nu am abilitatea de a recunoaşte, experimenta şi de a fi sensibil la ceea ce simt alţii.
Empatia s-a dovedit a fi extrem de dificilă pentru mine, de fiecare dată când m-am simţit vulnerabil. Răspunsul meu instinctiv a fost să mă protejez, iar de cele mai multe ori prin agresivitate. Am pus semnul egal între agresivitate şi siguranţă şi am echivalat vulnerabilitatea cu slăbiciunea. Astăzi, recunosc că, adesea, opusul este adevărat. Cu cât sunt mai conştient de propriile temeri şi incertitudini, cu atât oamenii se simt mai în siguranţă alături de mine şi cu atât lucrează mai eficient. Dar, chiar şi acum, sunt uimit de cât de direct pot fi uneori.
Un lider modern eficient are nevoie de o combinaţie de calităţi intelectuale, abilitatea de a gândi în mod analitic, strategic şi creativ, şi emoţionale, cum ar fi auto-conştientizare, empatia şi smerenia. Pe scurt, leadership-ul începe de la ideea de a fi o fiinţă umană completă.
Cunosc mai multe femei decât bărbaţi care deţin acest tip de combinaţie de calităţi, mai ales în ceea ce priveşte inteligenţa socială şi emoţională.
Până la un anumit nivel, acest lucru este o reflectare a limitelor pe care bărbaţii le dezvoltă în mod inevitabil într-o cultură care ne măsoară în funcţie de abilitatea de a proiecta putere şi încredere, de a ascunde ceea ce simţim (inclusiv de noi înşine) şi ne definesc „esenţa“ în funcţie de realizările externe şi de capacitatea noastră de a prevala asupra altora.
Totuşi, femeile aduc stilului de conducere o gamă mai completă de calităţi de care liderii moderni au nevo