Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a obținut un nou mandat la Casa Albă. De la Columbus, Ohio, corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela cu detalii.
E fara indoiala un moment remarcabil, primul președinte negru-american din istoria Statelor Unite este reales. Privind catre votul pe ansamblu, la nivel national, ne dam seama insa cit este tara de divizata, in doua tabere aproximativ egale. Cum se traduce acest lucru in ceea ce urmeaza sa se intimple in viitorul apropiat? Dupa o campanie pe alocuri vitriolica, dupa o alegere in care scorul votului popular national este practic egal, politicienii au oportunitatea de a schimba climatul politic la Washington, de a se înțelege. Acesta este momentul sa o faca.
Republicanii vor continua sa conduca Camera Reprezentantilor, care are ca principala atributiune bugetul, decisiv pentru redresarea economica. Democratii controleaza Senatul, care are intre principalele atributiuni politica externa si confirmarile de judecatori pentru Tribunalul Suprem—un aspect prin care Barack Obama poate defini politica Americana, pe termen lung, in conditiile in care citiva judecatori sint in virsta si s-ar putea retrage in urmatorii patru ani.
Acum ca Barack Obama e reales, subminarea mandatului sau nu mai poate fi un obiectiv pentru republicani. El insusi nu mai are o miza electorala personala, a fost ultima lui alegere. Aceste date ale problemei ar putea fi de natura sa creeze conditii pentru compromis politic, in chstiuni importante. Vom afla probabil foarte curind daca asa vor si sta lucrurile. Partidul Democrat, victorios azi, va trebui in timp sa identifice un nou lider, care sa-i urmeze lui Obama, la un moment dat.
Republicanii au insa o misiune mai dificila, pentru ca in interiorul partidului se va da o batalie pentru identitate. In doua alegeri prezidentiale