Gruparea politica cel mai bine cotata în sondaje, USL, înregistrează și cele mai furtunoase dizidențe. (22) Principalele aliante politice si-au facut cunoscute pogramele de guvernare. Analistii politici constata ca sunt pline de promisiuni fara acoperire. Numai ca tot ce reprezinta ofertă este impins spre finalul lui 2013, sau mai degraba catre anii urmatori.
De fapt, situația economică a României e proastă. Au spus-o deja reprezentantii Fondului Monetar International, aflati din nou la Bucuresti. In „Evenimentul zilei”, Lucian Davidescu detaliaza: investitii straine nu mai sunt deloc, bani trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate – nici atat, cheltuielile bugetare stabilite de actualul guvern au crescut, iar pe deasupra sunt scadentele la imprumuturile externe. Davidescu arata ca atat premierul Uniunii Social Democrate, Victor Ponta, cat si liderul principalului partid din opozitie, democrat-liberalul Vasile Blaga, stiu bine ca nu poate fi evitata semnarea unui nou acord cu FMI. Datoria acumulata deja fata de acest organism international nu poate fi altfel platita si, de aceea, niciun lider politic nu se incumeta sa vorbeasca despre prima masura economica pe care o va lua imediat dupa alegeri.
In acelasi cotidian, „Evenimentul zilei”, Laurentiu Mihu citeste printre randurile celor doua programe de guvernare asumarea clara a dificultatilor care vor veni. Anul 2013 va fi unul foarte greu si cosmarul intrarii in incapacitate de plata, in special fata de pensionari si salariati, forteaza revenirea cu picioarele pe pamant.
Desi aparent dispus sa asculte promisiunile electorale (cresterea salariului minim pe economie, reducerea taxelor si impozitelor), alegatorii dau indicii ca sunt destul de lamuriti cu ce se intampla.
Mircea Kivu face in „România liberă” o analiza a datelor ultimului sondaj de opinie, realizat d