În cazul în care ţara noastră nu reuşeşte să crească, în mod considerabil, fonduri europene, atunci nu ar trebui să mai vorbim despre creştere economică, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Domnia sa a subliniat: "Creşterea economică a României depinde foarte mult de absorbţia fondurilor economice. Acest lucru va avea un impact în cursul de schimb, dar şi în rambursarea fără probleme a împrumuturilor. Dacă nu absorbim fonduri europene, să nu mai vorbim de creştere economică. Golul de finanţare externă l-am acoperit din fonduri bugetare".
Mugur Isărescu consideră îngrijorător faptul că programele de absorb-ţie a fondurilor europene "trec din vorbă în vorbă", din acuzaţie în acuzaţie. "Fondurile europene constituie coloana vertebrală a creşterii economice a României", a afirmat guvernatorul BNR.
Ţara noastră nu se poate dezvolta în absenţa investiţiilor, iar economisirea internă, care este în creştere, influenţează, pe termen scurt, în mod negativ consumul, a explicat Mugur Isărescu. "Ţara nu are cum să se dezvolte fără investiţii. A miza pe acumulări interne prin dobânzi mai înalte nu este o opţiune pe care să o dăm la o parte. Suntem deja în grupa ţărilor care fac economisiri. Pe măsură ce cresc economisirile, scade şi consumul. Nu poţi economisi, în acelaşi timp să avem şi consum. Scăderea consumului acţionează în sensul unei creşteri mai reduse din punct de vedere economic. Lucrul care ne lipseşte este economisirea externă: investiţii, miliardele de euro din fonduri europene", a afirmat domnia sa.
BNR nu este optimistă în privinţa creşterii economice aferentă anului viitor, a declarat şeful Băncii Centrale, care a continuat: "Nu poţi, în acelaşi timp, şi ca persoană fizică, şi ca corporaţie, şi ca guvern să şi economiseşti şi să consumi mai mult. Cel puţin într-o primă perioadă scăderea consumului acţionează