Proiecţia curentă plasează rata anuală a inflaţiei IPC la 5,1% la sfârşitul anului 2012 şi la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite în sus cu 1,9 puncte procentuale şi, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale faţă de valorile prognozate în raportul anterior, a declarat miercuri, într-o conferinţă cu ocazia prezentării Raportului asupra inflaţiei, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Acesta a menţionat că rata anuală a inflaţiei în trimestrul al treilea a depăşit temporar limita superioară a intervalului ţintit, de 3%, plus minus 1%.
"În schimb, dacă rata anuală a inflaţiei este calculată pe bază medie, observăm mişcări care sunt mult mai line. Măsurată în acest fel inflaţia s-a menţinut în ţintă. Adevărul este că noi ţintim rata anuală, nu rata medie anuală. Rata anuală este fluctuantă. Pe plan internaţional, de exemplu în ceea ce priveşte aderarea la zona euro, rata medie anuală este luată în considerare", a spus Isărescu. Printre motivele creşterii inflaţiei, Isărescu a menţionat: şocul advers de ofertă agricolă pe plan intern şi internaţional, cu efect preponderent asupra preţurilor materiilor prime vegetale, efect de bază nefavorabil pe componenta LFO, menţionat deja în ediţiile anterioare ale Raportului asupra inflaţiei; deprecierea nominală a leului faţă de euro; ajustările aplicate unor preţuri administrate; trendul ascendent al cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului.
Rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,33% în luna septembrie 2012, de la 3,88%, nivel înregistrat în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În septembrie, preţurile au crescut cu 1,18% faţă de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% procente şi a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preţurile serviciilor au crescut în septembrie cu 0,41%. Rata medie lunară a inflaţiei în primele nouă luni