O imagine cu tragedia unor părinţi cărora le-a murit copilul mic de SIDA într-un spital din România i-a adus fotografului Radu Sigheti angajarea la agenția internațională de presă.
Primele fotografii pe care le-a dat la Reuters au ajuns pe primele pagini ale marilor publicaţii internaţionale şi numele românului Radu Sigheti a ajuns pe buzele tuturor. “Făcusem un reportaj în spitalul respectiv şi am fost şocat. Ţin minte că tremuram când am ieşit afară, era un miros de clor foarte pregnant şi pur şi simplu n-am mai putut să stau. S-a întamplat pur şi simplu să vină cuplul respectiv şi asta a fost. Mama era cu crucea, pe care scria numele copilului iar tatăl căra coşciugul sub braţ. Şi aşa a ieşit celebra poză generată de tragedia unor părinţi cărora le-a murit copilul mic de SIDA în spital”, își aminteste Radu Sigheti.
Invitatul Iulianei Ciugulea la „Conversații esențiale”, de sâmbătă, 10 noiembrie, la Digi 24, împlinește anul acesta 22 de ani de când lucrează pentru Reuters. A fost trimis în acest timp în Croaţia, Kosovo, Irak, Afganistan iar în perioada 2003- 2009 a fost numit şef al biroului de presă din Kenya.
În două decenii a avut în faţa obiectivului suferinţa, frica, disperarea, moartea. Multe imagini l-au bântuit şi îl bântuie încă dar îşi urmează pasiunea, oriunde l-ar duce aceasta. Sigheti a lucrat înainte de 1989 ca laborant foto și crede că pentru a ajunge fotoreporter de presă trebuie să ai ceva special. A văzut oameni murind și are o meserie riscantă, dar nu i se pare ceva deosebit. Camera foto a importalizat toate momentele dure.
„Poate că, de multe ori ai în cap, ce Dumnezeu, ce mi-a trebuit mie să ajung aici, mai bine stăteam acasă, zici nu mai vreau. A doua zi te trezeşti şi zici, puteam să fac mai bine, şi iar te duci. Cred că fotoreporterii de presă au în ei ceva, nu ştiu cum. Eu zic că fotografia de