Sprijinul total al europenilor pentru Obama nu a ținut seama de fracturile ideologice de pe vechiul continent.
Ușurarea liderilor UE a devenit evidentă în momentul în care au început să-și transmită mesajele de felicitare către Barack Obama. Pentru europeni, Mitt Romney era o necunoscută ce părea a conține riscul îndepărtării de Europa, asa cum s-a întîmplat în era Bush. Europa fusese de altfel absentă din înfruntările televizate ale lui Obama cu Romney.
Sprijinul total al europenilor pentru Obama nu a ținut seama de fracturile ideologice de pe vechiul continent, întrucât atât stânga cât și dreapta doreau sã câștige Obama. In asta, liderii UE reflectă într-adevăr opinia populară în Europa. De-a lungul campaniei electorale americane, sondajele au arătat că în unele țări, și mai ales în Franța sau Germania, aproape 90% din cei intervievați ar fi votat cu Obama dacă ar fi avut posibilitatea.
Așa se face că presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a declarat de îndată „foarte fericit" de realegerea lui Obama:
„Sînt foarte fericit“, a spus Van Rompuy, „și sperăm să putem continua excelenta cooperare în materie de politică externă. Lumea are nevoie de eforturile noastre unite.“
Van Rompuy, împreună cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au publicat un comunicat comun în care spun că: "speră să se intalnească rapid cu președintele Obama".
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a felicitat la rândul lui pe Obama aducând însă o notă mai precaută :
„Barack Obama și guvernele UE ar trebui să coopereze mai îndeaproape decât a fost cazul în ultimii doi-trei ani. În mai multe rânduri am simțit un soi de oboseală în relațiile dintre UE și SUA. “
Spre deosebire de liderii conservatori care sînt Barroso și Van Rompuy, Martin Schulz, un social-