Urciorul (orgeletul) reprezintă o boală infecţioasă a glandelor sebacee localizate la nivelul ochilor. Acesta se manifestă sub formă de umflătură dureroasă, instalată pe pleoapa superioară sau pe pleoapa inferioară.
În numite condiţii, glandele sebacee situate la baza foliculului pilos al genelor se infectează şi astfel apar abcesul, durerea, secreţii purulente, iar uneori se formează o crustă. Urciorul este, de obicei, o formaţiune externă, vizibilă cu ochiul liber. Totuşi, uneori se poate localiza în interiorul pleoapei.
Cum recunoşti urciorul?
Urciorul extern apare ca o umflătură pe pleoapă. Treptat, se transformă într-un abces roşu, dureros, are un mic punct gălbui în zona de maximă tumefiere, poate să supureze şi îi ia câteva zile până începe să se retragă. În general, urciorul extern are viaţă scurtă şi se vindecă de la sine. Urciorul intern, localizat în interiorul pleoapei, este mai greu de tratat şi, de cele mai multe ori, necesită intervenţia medicului. Acesta poate să dispară complet o dată cu vindecarea infecţiei, însă poate să lase în urmă un chist sau nodul plin cu lichid care nu va dispărea, fiind nevoie de un chiuretaj.
Atenţie! Nu confunda urciorul cu altă umflătură ce poate să apară tot în regiunea pleoapelor, chalazionul. Spre deosebire de urcior, acesta este mai puţin dureros, este mai mare şi, de cele mai multe ori, este localizat pe pleoapa superioară. Chalazionul este, de fapt, un chist cauzat de inflamarea glandei sebacee, se vindecă în câteva luni dacă se intervine medical, iar dacă este lăsat să se vindece de la sine, poate dura câţiva ani. Atât urciorul, cât şi chalazionul, nu afectează globul ocular şi nici vederea. Pot să apară la orice vârstă şi au tendinţă de recidivă.
De ce apare urciorul?
Infecţia este cauzată de stafilococul auriu, o bacterie ce sălăşluieşte în mod normal pe piele. Suprafaţa corpul